Cafeaua

Poate cea mai populara bautura energizanta din lume, cafeaua are o multime de beneficii care ne pot fi de folos in viata de zi cu zi.

Apreciata atat de tineri, cat si de adulti, aceasta reuseste sa ne ajute la concentrare, sa alunge oboseala si chiar sa ne scape de kilogramele in plus.

Inca de la descoperire, a fost supusa la o multime de studii de-a lungul anilor pentru a se stabili exact ce poate oferii si mai ales in ce conditii, care este cantitatea optima de consum si cui se adreseaza. In ziua de astazi se gaseste pe piata gata macinata sau boabe, cu diverse arome, derivate din cafea arabica sau robusta.

Cand vine vorba de beneficiile oferite, aceasta are o lista mare si complexa, insa le vom mentiona pe cele mai importante:

Sustine energia si concetrarea;
Protejeaza ficatul;
Are efect laxativ;
Ajuta sistemul imunitar;
Previne pietrele la rinichi;
Imbunatateste metabolismul.
Te-am convins? Deci are toate motivele sa fie inclusa in alimentatia noastra, insa se naste intrebarea, cata cafea sa bem si la ce ora, nu?

Hai sa le luam pe rand si sa analizam putin.

Conform cercetatorilor, un adult poate consuma fara probleme 350-400mg, asta daca nu suferim de anumite boli ce pot reactiona negativ. O ceasca de cafea contine cam 60-120mg, in functie de tipul acesteia. Deci putem servii pana la 3 cesti pe zi, fara sa depasim doza recomanda. In ceea ce priveste momentele zilei in care aceasta ,,lucreaza” cel mai bine, specialistii spun ca nivel de cortizon al corpului atinge pragul maxim dimineata intre orele 8-9:00, la pranz la 13:00 si seara intre 17:30 si 18:30. In baza acestor studii avem un interval intre 09:30 si 11:30 si un altul intre 13:00 si 17:00 unde putem savura o ceasca de cafea.

Trebuie sa retinem ca aceasta poate sa actioneze in corpul nostru pana la 10 ore, in functie de varsta si kilograme, deci cu cat este administrata mai tarziu sau se depaseste doza recomanda, putem avea parte de urmatoarele inconveniente:

Lipsa somnului;
Anxietate;
Reactii nervoase;
Greata si varsaturi;
Scaune diareice;
Batai neregulate ale inimii si tensiune crescuta.
In orice caz, nimic din ce ne-am putea dorii nu? Insa cat timp ne limitam la 3 maxim 4 cesti pe zi, si bem APA deoarece cafea deshidrateaza, suntem in afara oricariu pericol.

Concluzia? Cafeaua se adreseaza tuturor celor care nu sufera de vreo afectiune ce atrage dupa sine contra indicatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

Popular Posts

  • Cafeaua
    Cafeaua

    Poate cea mai populara bautura energizanta din lume, cafeaua are o multime de beneficii care ne pot fi de folos in viata de zi cu zi. Apreciata atat de tineri, cat si de adulti, aceasta reuseste sa ne ajute la concentrare, sa alunge oboseala si chiar sa ne scape de kilogramele in plus. Inca de…

Categories

Archives

Tags

There’s no content to show here yet.